Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Αναζητούν "συνεργούς" του Wikileaks μέσω Τwitter στις ΗΠΑ

Μια νεαρή Ισλανδή βουλευτής(δείτε εδώ) έχει μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, επειδή μέσα από το λογαριασμό της στο twitter δήλωνε πρόθυμη να βοηθήσει τον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασαντζ.

Το Υπουργείο έχει μάλιστα στα χέρια του δικαστική απόφαση , που του επιτρέπει να ζητήσει από το Twitter να παραδώσει πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς ακτιβιστών, που έχουν δεσμούς με την ιστοσελίδα των αποκαλύψεων...
Το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στη Βιρτζίνια με κλήτευση ζητά πληροφορίες όπως ονόματα χρηστών, διευθύνσεις, αρχεία σύνδεσης, αριθμούς τηλεφώνων και στοιχεία πληρωμής.

Στα ονόματα συμπεριλαμβάνονται η Ισλανδή βουλευτής, Birgitta Jonsdottir, ένα από τα 63 μέλη του εθνικού κοινοβουλίου της Ισλανδίας, η οποία δήλωσε ότι της ζητήθηκε εντός 10 ημερών να παραδώσει τις πληροφορίες του λογαριασμού της στο Twitter από 1 Νοεμβρίου 200, ενώ ελέγχονται ακόμη, ένας Ολλανδός χάκερ και ένας προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την κλήτευση, το Twitter θα πρέπει να παράσχει τις πληροφορίες, καθώς κρίθηκε ότι οι εισαγγελείς προσκόμισαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα στοιχεία του Twitter είναι "σχετικά και αποτελούν υλικό για τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας".

"Νομίζω ότι μου δόθηκε ένα μήνυμα, σχεδόν σαν κάποιος να αναπνέει στο τηλέφωνο," είπε η βουλευτής σε μήνυμά της στο Twitter.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αρχίσει ποινική έρευνα έναντι του Wikileaks. Αν ο Ασάνζ διωχθεί από τις ΗΠΑ, θα είναι ο πρώτος ξένος υπήκοος εκτός των συνόρων, που θα κριθεί ένοχος για εγκλήματα που διεπράχθησαν εντός των ΗΠΑ.

Ο Αυστραλός χάκερ ισχυρίζεται ότι δεν έχει ο ίδιος κλέψει τα διπλωματικά διαβαθμισμένα τηλεγραφήματα. Επίσημα οι ΗΠΑ κατηγορούν τον 23χρονο πρώην αναλυτή του αμερικανικού στρατού Μπράντλεϊ Μάνινγκ ότι ευθύνεται για τη διαρροή και σε περίπτωση καταδίκης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι 52 χρόνια.

Η Birgitta Jonsdottir ωστόσο έχει στο παρελθόν διαφοροποιηθεί από τον Ασσάνζ όταν αυτός κατηγορήθηκε για βιασμό.

"Νομίζω ότι θα είναι πολύ καλό για το WikiLeaks να υπήρχε κάποιος άλλος εκπρόσωπος ή ακόμα και πολλοί εκπρόσωποι", είπε η Birgitta Jonsdottir, η οποία με τη βοήθεια του WikiLeaks ξεκίνησε πρόσφατα μία πρωτοβουλία να γίνει η Ισλανδία ένα ασφαλές καταφύγιο για δημοσιογράφους.

"Νομίζω ότι θα ήταν βολικό αν ο Ασσάνζ αποσυρόταν από τη θέση του εκπροσώπου", είπε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο τονίζοντας ωστόσο ότι "έχει τη στήριξή μου σε όλα τα άλλα θέματα με τα οποία συνδέεται στο WikiLeaks"