Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

WikiLeaks: Χαστούκι στον Αχμαντινετζάντ από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Νέα αποκάλυψη των wikileaks αναφέρει πως ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης χαστούκισε θυμωμένος τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντστις αρχές του 2010, την ώρα που η Τεχεράνη ταλανιζόταν από τις ταραχές που σημάδεψαν την περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2009.

Την είδηση μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία
που επικαλούνται τον ιστότοπο wikileaks, όπου, σύμφωνα με αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Αλι Τζαφαρί κατηγορούσε τον Αχμαντινεζάντ για μετεκλογικό "χάος" που επικρατούσε στην χώρα το 2009.

Το τηλεγράφημα είχε μάλιστα τίτλο "Αυτός που χαστουκίστηκε" και ως πηγή επικαλείται ιρανό παρατηρητή στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος αφηγήθηκε ότι ο Αχμαντινεζάντ αισθανόταν ότι μετά από τις βίαιες ταραχές που ακολούθησαν την επανεκλογή του ο "κόσμος αισθανόταν να ασφυκτιά".

Σε συνάντηση με το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας ο πρόεδρος "σκέφτηκε ότι για να ηρεμήσει η κατάσταση ίσως είναι αναγκαίο να δοθούν περισσότερες προσωπικές και κοινωνικές ελευθερίες, ακόμα και περισσότερη ελευθερία στον Τύπο", σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.
Η πρόταση αυτή όμως είχε ως αποτέλεσμα την οργισμένη απάντηση του Τζαφαρί, ο οποίος φέρεται να απάντησε: "Κάνετε λάθος! Εσείς δημιουργήσατε αυτό το χάος! Και τώρα λέτε να δώσουμε περισσότερη ελευθερία στον Τύπο;".

Στη συνέχεια, και σύμφωνα πάντα με τον Ιρανό, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης χαστούκισε στο πρόσωπο τον Αχμαντινεζάντ με αποτέλεσμα να διακοπεί άμεσα η συνεδρίαση, που επαναλήφθηκε μετά από εβδομάδες. Επίσης, όπως αναφέρει το τηλεγράφημα, χρειάστηκε η παρέμβαση του Αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί, επικεφαλής του Συμβουλίου των Φρουρών της Επανάστασης, για να επιστρέψουν στο τραπέζι ο Τζαφαρί και ο Αχμαντινεζάντ .

Πηγή:  enet.gr