Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Οι συνέπειες των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία μας

Παντού γύρω μας, υπάρχουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ΗΜΠ) και είναι καθημερινή η βάση στην οποία υποβαλλόμαστε σε σωρεία αυτά.Τα ΗΜΠ μπορεί να είναι ψηλής ή χαμηλής έντασης, συνεχούς ή μικρής διάρκειας.Χωρίζονται α) στα ΗΜΠ φυσικής προέλευσης και β) σε αυτά που έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο. Παράδειγμα της πρώτης ομάδας είναι τα ΗΜΠ που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα ενδογενώς και μεταφέρουν μηνύματα στο νευρικό σύστημα.
Στη μεταφορά ηλεκτρικών μηνυμάτων στηρίζεται και η λειτουργία της καρδιάς και κάθε φορά που μεταφέρονται ηλεκτρικά φορτία δημιουργούνται ΗΜΠ.
Τα ΗΜΠ της δεύτερης κατηγορίας τα συναντάμε στα:

• Ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης
• Συστήματα προσγείωσης που προστατεύουν από κεραυνούς ή από ελαττωματικές οικιακές συσκευές
• Οικιακές συσκευές όπως φούρνοι μικροκυμάτων, στεγνωτήρες μαλλιών, ηλεκτρικοί φούρνοι, ηλεκτρική θέρμανση
• Οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρικά ρολόγια
• Κινητά τηλέφωνα, κεραίες σταθμών βάσης, ραντάρ, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς
• Ακτίνες Χ
• Ηλιακό φως
• Ακτίνες γάμμα
• Ραδιενέργεια

Η υπερέκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ήδη από το 1972 επιστήμονες από τη Σοβιετική Ένωση ανέφεραν ότι παρατήρησαν περίεργα συμπτώματα σε εργαζομένους στα κέντρα ελέγχου σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα μέρη του σώματος που παρουσιάζουν ευαισθησία στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι τα μάτια, τα γεννητικά όργανα και ο εγκέφαλος. Κύριο αποτέλεσμα της απορρόφησης των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών (το οποίο να τονίσουμε ότι επέρχεται έπειτα από αρκετά ισχυρότερη έκθεση στην ακτινοβολία από αυτή που συνήθως συμβαίνει στο καθημερινό μας περιβάλλον) είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος.

Τα ΗΜΠ περιλαμβάνουν την ιονίζουσα ακτινοβολία (ραδιενέργεια, ακτίνες Χ και γάμμα, υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου) που είναι επικίνδυνη διότι μεταφέρει υψηλές ενέργειες και τη μη ιονίζουσα ακτινοβολία (ραδιοσυχνότητες, κινητά τηλέφωνα, κεραίες σταθμών βάσης, εκπομπές ραδιοφώνου και τηλεόρασης, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές και ηλεκτροφόρα καλώδια) που στο περιβάλλον μας είναι χαμηλής ενέργειας και δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία μας.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδειχθεί ή τεκμηριωθεί επικίνδυνες επιδράσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στην υγεία μας καθώς το πλήθος των ατόμων που συμμετέχουν σε έρευνες και πειράματα που παρατηρούν τις αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού στην υπερέκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι αρκετά μικρό. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν μέρος στις μελέτες εκτίθενται για μικρό χρονικό διάστημα στις συνθήκες του πειράματος, γεγονός που αναγκάζει τους επιστήμονες να μελετήσουν μόνο τις παροδικές επιδράσεις της αλληλεπίδρασης του ανθρώπινου σώματος με την ακτινοβολία.