Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Κραχ καθυστερήσεων στις πιστωτικές κάρτες!

Μία στις τέσσερις πιστωτικές κάρτες εκτιμούν τραπεζικά στελέχη ότι θα βρεθεί σε καθυστέρηση το 2011, καθώς οι καταναλωτές «λυγίζουν» υπό το βάρος της μείωσης εισοδημάτων και των «φουσκωμένων» υποχρεώσεων στις τράπεζες, οι οποίες πλέον προτείνουν ρυθμίσεις οφειλών στους υπεχρεωμένους, με το.....
κοχρεολυτικά δάνεια ακόμη και διάρκειας 15 ετών!
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πιστωτικές κάρτες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «βατερλό» του τραπεζικού συστήματος, καθώς το ποσοστό των καθυστερήσεων εκτιμάται ότι υπερβαίνει κατά πολύ το γενικό ποσοστό στον τομέα των καταναλωτικών δανείων, που ήδη είχαν φθάσει το 16,7% στο τέλος του α’ εξαμήνου και αναμένεται να κλείσουν τη χρονιά με τις καθυστερήσεις να αυξάνονται κοντά στο 18%.
Στις κάρτες, για τις οποίες δεν δημοσιεύονται ξεχωριστά στατιστικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι καθυστερήσεις στο τέλος του έτους ενδέχεται να ξεπεράσουν και το 25%.

Το ανησυχητικό για τις τράπεζες είναι ότι πλέον έχει λάβει αρκετά ευρεία δημοσιότητα η πλούσια νομολογία των δικαστηρίων, που έχουν κρίνει παράνομες πολλές από τις τραπεζικές χρεώσεις των πιστωτικών καρτών.

Το αποτέλεσμα είναι, ότι όλο και περισσότεροι «υποψιασμένοι» κάτοχοι καρτών κηρύσσουν.. προμελετημένη στάση πληρωμών για τις οφειλές τους από κάρτες, έχοντας προηγουμένως ενημερωθεί από εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μια καλογραμμένη ανακοπή αρκεί για να απορριφθεί από το δικαστήριο η διαταγή πληρωμής που θα εκδώσει η τράπεζα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως τονίζουν νομικοί, οι τράπεζες δεν επανέρχονται για την έκδοση νέας διαταγής πληρωμής, με υπολογισμό των ορθών, σύμφωνα με τη νομολογία, χρεώσεων και ο οφειλέτης απαλλάσσεται με τον τρόπο αυτό από την εξόφληση της οφειλής του. Βέβαια, θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της καταχώρησης του ονόματός του στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία, αλλά αυτό είναι μια συνέπεια που όλο και περισσότεροι δανειολήπτες είναι έτοιμοι να αποδεχθούν, προκειμένου να απαλλαγούν από το βάρος των μηνιαίων πληρωμών για τις πιστωτικές κάρτες, ιδιαίτερα αν έχουν υποστεί μια σημαντική απώλεια εισοδημάτων τους τελευταίους μήνες.

Οι τράπεζες εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό έτοιμες να προχωρήσουν σε πολυετείς ρυθμίσεις χρεών από κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, με νέα τοκοχρεολυτικά δάνεια, για τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούν πρόσθετες εξασφαλίσεις, δηλαδή προσημείωση ενός ακινήτου. Η διάρκεια των νέων τοκοχρεολυτικών δανείων φθάνει ακόμη και στα 15 χρόνια (!) και πράγματι μπορεί με αυτά ο δανειολήπτης να πετύχει σημαντική μείωση της μηνιαίας δόσης του.

Για παράδειγμα, ένα χρέος 25.000 ευρώ από δύο κάρτες μπορεί να ρυθμισθεί με ένα δάνειο 15ετούς διάρκειας, με επιτόκια από 9-13% (αντί του 17-20% που συναντά κανείς στις κάρτες) και η μηνιαία δόση να διαμορφωθεί κάτω από τα 330 ευρώ. Αυτό βέβαια που αποφεύγει να εξηγήσει η τράπεζα στο δανειολήπτη σε αυτή την περίπτωση είναι ότι στη διάρκεια του δανείου θα χρειασθεί να πληρώσει τόκους περίπου 32.000 ευρώ.

Τραπεζικά στελέχη συνιστούν πάντως σε όσους καταναλωτές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους τις κάρτες να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στις αγορές με το παγκοσμίως πρωτότυπο ελληνικό σύστημα των άτοκων δόσεων.

Όπως έχει διαπιστωθεί, το «φόρτωμα» μιας κάρτας με αλλεπάλληλες αγορές με άτοκες δόσεις οδηγεί αρκετούς καταναλωτές να χάνουν το λογαριασμό. Όταν η κάρτα πλέον «φορτώνεται» κάθε μήνα με μεγάλα ποσά από άτοκες δόσεις αρκετοί διαπιστώνουν ότι ξεπερνούν το πιστωτικό τους όριο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα το ύψος της ελάχιστης καταβολής, σε βαθμό που αρκετοί να έρχονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης της κάρτας, ενώ οι άτοκες δόσεις συνεχίζουν και τους επόμενους μήνες να επιβαρύνουν την κάρτα, οδηγώντας τον κάτοχό της σε πλήρες αδιέξοδο.

banksnews.gr