Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Όχι άλλο αυτοκίνητο!

Εναλλακτική μετακίνηση στην Αθήνα

Η βενζίνη που ξεπέρασε, το 1,50 ευρώ το λίτρο μας έστρεψε στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τώρα που αυτά είναι πολύ πιθανότερο να απεργούν παρά να κινούνται την ώρα που θέλουμε να φύγουμε από το σπίτι ή το γραφείο, οι λύσεις είναι δύο. Είτε επιστρέφουμε στο ασύμφορο οικονομικά και πρακτικά αυτοκίνητο είτε αναζητάμε εναλλακτικές μετακίνησης στην πόλη. Ευτυχώς, λίγη όρεξη και φαντασία να ’χεις, και λύσεις πάντα βρίσκονται.

Ποδήλατο
Αποκλείεται να μην έχετε προσέξει πως τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα οι ποδηλάτες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Από τις Free Day ποδηλατάδες, που κατακλύζουν κάθε Παρασκευή τους δρόμους του λεκανοπεδίου με πεντακόσια και βάλε ποδήλατα μέχρι τα θέαμα του μοναχικού ποδηλάτη σε λεωφόρους όπως η Κηφισίας που πλέον δεν ισοδυναμεί με θέαση UFO πάνω από τον αττικό ουρανό, οι μετακινήσεις με ποδήλατο τείνουν να γίνουν τάση, σε πείσμα της –απαράδεκτης– έλλειψης ποδηλατόδρομων.

Segway
Ναι, είναι αυτό το χαριτωμένο –στα όρια του αστείου– ηλεκτρικό πατίνι με τις μεγάλες ρόδες και το τιμόνι που φτάνει σχεδόν στο ύψος του στήθους σας, το οποίο μάλλον θα έχετε δει σε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό. Το Segway μιμείται την ανθρώπινη ισορροπία, είναι τέσσερις φορές ταχύτερο από το περπάτημά σας, και προσφέρεται για διαδρομές σε πεζόδρομους και ήσυχους δρόμους –όχι, δεν μπορείτε να βγείτε με αυτό στην Κηφισίας. Θα αποδειχθεί, όμως, εξαιρετικά χρήσιμο για όσους κινούνται σε περιοχές όπως του Μακρυγιάννη, ο Κεραμεικός, η Πλάκα ή το Θησείο.

Carpooling
Το Carpooling είναι ο τρόπος μετακίνησης του 21ου αιώνα. Κάνει καλό στο πορτοφόλι σας, στο περιβάλλον και στην κοινωνικότητά σας, μειώνει την κίνηση στους δρόμους της πόλης και αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει η διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά διασκεδαστική. Η ιδέα είναι απλούστατη: συνεννοείστε με φίλους ή συναδέλφους που κάνουν την ίδια διαδρομή με εσάς για να πάνε στη δουλειά/ στη σχολή/ στο café/ στα μαθήματα χορού και μετακινείστε όλοι μαζί με ένα αυτοκίνητο κάθε φορά. Μοιράζεστε τα έξοδα της βενζίνης, και κανονίζετε «βάρδιες» –π.χ. ανά ημέρα, ανά εβδομάδα, ή ανά μήνα– για να μην οδηγεί ένας κάθε φορά.

Πεζοπορία
Το ξέρουμε, η Αθήνα δεν είναι η φιλικότερη για τους πεζούς πόλη. Αν, όμως, όλα τα άλλα αποτύχουν, μπορείτε να εξοπλιστείτε με λίγη υπομονή, πολύ χιούμορ κι ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και να το επιχειρήσετε. Η πεζοπορία είναι η πλέον ανέξοδη από τις λύσεις μας, κι επιπλέον συμβάλλει στη βελτίωση της γραμμής σας και σας βοηθά να χαλαρώσετε: θα χρειάζεστε ούτως ή άλλως τόσο πολύ χρόνο για να φτάσετε από το ένα σημείο στο άλλο, που θα σταματήσετε επιτέλους να τρέχετε και να αγχώνεστε.

Πηγή: in2life.gr