Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η λαθροθηρία καταδικάζει σε αφανισμό τα τελευταία ελάφια

Ο τελευταίος φυσικός πληθυσμός ελαφιών που βρίσκεται στη Ροδόπη απειλείται με αφανισμό εξαιτίας της λαθροθηρίας.

Μετά από έλεγχο του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παρανεστίου Δράμας, όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Καλλιστώ» και «WWFΕλλάς», εντοπίστηκαν δύο σκοτωμένα ελάφια σε αυτοκίνητο που κινείτο στην εθνική οδό Δράμας-Ξάνθης. Το Δασαρχείο Δράμας, που ειδοποιήθηκε άμεσα για το περιστατικό, κατέθεσε μήνυση εναντίον του λαθροθήρα.
Ο πληθυσμός των ελαφιών έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος να εντάσσεται πλέον στην κατηγορία των «Κρισίμως Κινδυνευόντων» ζώων της χώρας.
Λαθροθήρες σκοτώνουν ελάφια με σκοπό να διοχετεύσουν το κρέας τους στο εμπόριο και στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, όπου ο πληθυσμός ελαφιού είναι μεγαλύτερος.
«Το άλλοτε διαδεδομένο στη χώρα μας κόκκινο ελάφι, βρίσκεται δυστυχώς στα πρόθυρα της άμεσης εξαφάνισης, με το παράνομο κυνήγι να αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για την επιβίωσή του», διαπιστώνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Από τη «WWF Ελλάς» και την «Καλλιστώ» επισημαίνεται η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στα βουνά της Ροδόπης, η αποτελεσματικότητα των οποίων πλήττεται καίρια από τη μείωση των οργανικών θέσεων δασοφυλάκων.
Απαιτείται, επίσης, η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσηςγια την αποτελεσματικότερη προστασία και διαχείριση του πληθυσμού, εξειδικεύοντας για τη Ροδόπη το εθνικό σχέδιο δράσης για την Ελλάδα με δυνατότητα εφαρμογής του και σε διασυνοριακό επίπεδο.
Να σημειωθεί πως το κυνήγι ελαφιού απαγορεύεται σύμφωνα με το Δασικό Κώδικα, με το μικρό του πληθυσμό του στη Ροδόπη να απειλείται σοβαρά από τη λαθροθηρία.