Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Οι συγκυρίες στη Τουρκία και οι επερχόμενες εκλογές ευνοούν θερμό επεισόδιο

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις – Οι συγκυρίες στη Τουρκία και οι επερχόμενες εκλογές ευνοούν θερμό επεισόδιο


Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι μονάδες πρώτης γραμμής του Ελληνικού Στρατού σε Εβρο και ανατολικό Αιγαίο, μετά από σχετική απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, υπό το φόβο θερμού επεισοδίου.
Η κατάσταση στην Τουρκία τις τε­λευταίες ημέρες είναι τουλάχιστον συγκεχυμένη, καθώς οι στρατηγοί -γνωστοί και ως «γεράκια της Άγκυρας»- πνέουν τα μένεα κατά του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την «εντός έδρας» λεκτική επίθεση του Γιώργου Παπανδρέου.
Παράλληλα, η σύγκρουση ανάμεσα σε ισλαμιστές και κεμαλιστές έχει κορυφωθεί, ενώ οι εκλογές του προσεχούς Ιουνίου βρίσκονται από τώρα στην επικαιρότητα.
Αποτελεί κοινό μυστικό και δόγμα της γείτονως, πως τα «εσωτερικά προβλήματα, εξάγονται με κρίση στο Αιγαίο» και αυτό ακριβώς θέλει να προλάβει η ελληνι­κή στρατιωτική ηγεσία. Αλλωστε, τα διδάγματα από το περιβόητο σχέδιο «Βαριοπούλα», είναι ακόμα φρέσκα κι αυτό γιατί αποδείχθηκε περίτρανα πως οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν μελετήσει άριστα την αμυντική διάταξη μας και γνωρίζουν που και πότε να χτυπήσουν.
Ταυτόχρονα το γεγονός πως η Ελλάδα και Ισραήλ έχουν έρθει πιο κοντά το τελευταίο διάστημα με αφορμή τα ενεργειακά ζητήματα στη Μεσόγειο, ενοχλεί ιδιαίτερα την Αγκυρα. Πολιτικοί και γεωστρατηγικοί αναλυτές σημειώνουν πως το 2011 είναι μια άκρως επικίνδυνη χρονιά για την ασφάλεια της χώρας σε σχέση με την εξ’ Ανατολών απειλή. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως κάνουν αναφορές στην κατάσταση που υπήρχε το 2003 στην Τουρκία, καθώς και στην τακτική των στρατιωτικών «τσαμπουκάδων», ενώ την ίδια ώρα κυοφορούνται σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Ταυτόχρονα, οι προκλήσεις στον αέρα είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ πλέον τείνουν να γίνουν… κανόνας και οι βόλτες των «τουρκικών» φρεγατών στο Αιγαίο.
Ειδικές Δυνάμεις.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων πρώτης γραμμής, αποφασίστηκε η αποστολή σε Εβρο και ανατολικό Αιγαίο «κάθε μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων που είναι διαθέσιμη, με εξαίρεση τις μονάδες αλεξιπτωτiστών που θα διατηρηθούν ως στρατηγική εφεδρεία». Οι ειδικοδυναμίτες του Ελληνικού Στρατού βρίσκονται πλέον -ή θα βρεθούν σε λίγα εικοσιτετράωρα- σε κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα που θα μπορούσε να μπει στο τουρκικό στόχαστρο. Μάλιστα, τις προσεχείς ημέρες θα προωθηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», μονάδες αρμάδων μάχης και πυροβολικού κοντά στα σύνορα με τον Εβρο.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, πως το παλαιά αμυντικά σχέδια του στρατεύματος σε περίπτωση θερμού επεισοδίου έχουν… πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων μετά τη δημοσίευση του σχεδίου «Βαριοπούλα», καθώς καταδείχθηκαν εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής πλευράς. Εδώ, βέβαια, πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως όποια ενέργεια γίνει -αν γίνει-θα λάβει χώρα σε μικρό εύρος χώρου και μέσα σε ελάχιστες ώρες, ενώ αστάθμητος είναι ο πολιτικός παράγοντας.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, πάντως, ο αριθμός των ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που μεταφέρονται στα νησιά σίγουρα δεν είναι μεγάλος (μερικές εκατοντάδες), λύνει όμως σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα επάνδρωσης των περισσοτέρων στρατιωτικών μονάδων. Ταυτόχρονα, αποτελεί σημαντική τονωτική ένεση όσον αφορά στη ψυχολογία του στρατεύματος. Κανείς, άλλωστε, δεν έχει ξεχάσει τις διδαχές του 1996 και των Ιμίων, ενώ ακόμα και η φαινομενικά ακίνδυνη τοποθέτηση μίας τουρκικής κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κάποια νησίδα ή βραχονησίδα αρκεί για να ανάψει η… σπίθα.
Μνήμες 2009.
Επειδή σκοπός του δημοσιεύματος δεν είναι η κινδυνολογία, αλλά η αποτύπωση της κατάστασης να θυμίσουμε πως αντίστοιχη κίνηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είχαμε και τον Ιούλιο του 2009. Τότε πε­ρίπου 300 ειδικοδυναμίτες είχαν σταλεί σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μετά από πληροφόρηση για πιθανό «θερμό επεισόδιο» από την Τουρκία, η οποία είχε χρησιμοποι­ηθεί ως αφορμή για να ανεβάσουν το θερμόμετρο οι Τούρκοι. Ευτυχώς τό­τε, η ελληνική πλευρά επέδειξε σύνεση -οι Τούρκοι είχαν στείλει σε ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων τηλεοπτικό συνεργείο να καταγράψει την αλλαγή φρουράς του νησιού με τη «λεζάντα» της μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων από την Ελλάδα σε αμφισβητούμενης κυριότητας νησιά- και αποτράπηκαν τα χειρότερα.
Να σημειώσουμε, τέλος, πως εκτός από τη μεταφορά ανδρών έχουμε και ενίσχυση υλικών και αποθεμάτων των στρατιωτικών μονάδων πρώτης γραμμής και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στα νησιά.

Του Κώστα Παπαδόπουλου – Εφημερίδα: ΝΙΚΗ – ΣΕΛ.16 (13.01.2011)