Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι η επιμήκυνση «κλείδωσε»

Το επόμενο δίμηνο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την ελληνική οικονομία
Στραμμένα στις Βρυξέλλες είναι τα βλέμματα της κυβέρνησης για τη συνεδρίαση των Eurogroup και Ecofin, που θα κρίνουν εν πολλοίς το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. και θα προδιαγράψουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου για το μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης.


Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία ότι το θέμα της επιμήκυνσης έχει «κλειδώσει», αλλά για τις αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης θα υπάρξει έντονο παρασκήνιο και διεργασίες ως την τελευταία στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφερε και σε συνέντευξή του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα «περιμένει κάτι σημαντικό». Το πόσο σημαντικό θα είναι αυτό, πάντως, θα κριθεί και από τη στάση της Γερμανίας, η οποία φαίνεται να εμμένει στις θέσεις της για σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο δίμηνο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την ελληνική οικονομία, καθώς, εκτός από τις αποφάσεις σε επίπεδο κορυφής, εκκρεμεί και η εκταμίευση της τέταρτης δόσης στα τέλη Φεβρουαρίου (η τρίτη δόση από ΕΕ και ΕΚΤ θα εκταμιευτεί ως τα τέλη της εβδομάδας, πιθανότατα την Πέμπτη).

Στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση πως αν η Ελλάδα προχωρήσει σ' αυτό το δίμηνο όπως προβλέπει το αρχικό χρονοδιάγραμμα, από το Μάρτιο και μετά θα φανούν οι πρώτες αχτίδες αισιοδοξίας και ανάπτυξης για την οικονομία.
Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το ευρωομόλογο, ενώ στα τέλη του μήνα θα επισκεφθεί και το Νταβός, για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

http://www.newsbeast.gr