Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Wikileaks: Να οι φοροφυγάδες

Επιχειρηματίες, πολιτικοί και καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη βρίσκονται ανάμεσα στα 2.000 ονόματα που περιλαμβάνει η λίστα, την οποία θα δώσει το Wikileaks στη δημοσιότητα

Νέες αποκαλύψεις έρχονται από το Wikileaks και δια στόματος Ρούντολφ Έλμερ, ενός τραπεζικού υπαλλήλου Ελβετικής τράπεζας, ο οποίος είχε δώσει και στο πρόσφατο παρελθόν στον ιστότοπο απόρρητα εσωτερικά έγγραφα της Julius Baer όπου εργαζόταν.


Αυτή τη φορά ο Έλμερ, ο οποίος απολύθηκε από την τράπεζα το 2002, αναφέρει πως θα δώσει στο φως της δημοσιότητας αποκαλυπτικές πληροφορίες σχετικά με τους κατόχους λογαριασμών σε offshore η Δευτέρα.

Ο πρώην τραπεζικός προσέρχεται σε δίκη στην Ελβετία τη Τετάρτη για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα παρέχει περισσότερες πληροφορίες στο Wikileaks σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Der Sonntag, η οποία και αποκάλυψε την εν λόγω είδηση, ο Έλμερ θα δώσει δύο ψηφιακούς δίσκους οι οποίοι θα περιέχουν μια μακρόσυρτη λίστα από ονόματα και λεπτομέρειες τραπεζικών λογαριασμών από 2.000 πελάτες συμπεριλαμβανομένου επιφανών επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και περίπου 40 πολιτικών προσώπων, οι οποίοι έχουν μεταφέρει τις καταθέσεις τους σε χώρες με ειδικό φορολογικό καθεστώς, τους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους για να κρύψουν στην ουσία εισοδήματα στη χώρα που ζουν.

Οι αποκαλύψεις αφορούν από πολυεκατομμυριούχους, διεθνείς εταιρείες μέχρι αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου από διάφορες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Μάλιστα ο Έλμερ τόνισε ότι οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον από τρία οικονομικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου της Julius Baer, από το 1990 μέχρι το 2009. Υπενθυμίζεται ότι το 2004, η τράπεζα πούλησε τις δραστηριότητες διαχείρισης κεφαλαίων στον όμιλο UBS, οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών λόγω των υπηρεσιών που παρείχε σε Αμερικανούς για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από την εφορία.

"Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι κρύβονται πίσω από τη τραπεζική μυστικότητα, πιθανώς για να αποφύγουν τους φόρους" είπε χαρακτηριστικά ο Έλμερ στην εφημερίδα.

Ωστόσο τόνισε ότι είναι κατανοητό πως δεν θα βγουν άμεσα στη δημοσιότητα, πριν εξεταστούν λεπτομερώς.

Ο Ελμερ εργαζόταν από το 1994 στην Julius Baer Bank and Trust στις νήσους Κέιμαν ως γενικός διευθυντής και ισχυρίζεται ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει τι γινόταν μέχρι το 2002.

Σημειώνεται ότι η Ελβετική UBS έχει ανακοινώσει πέρυσι ότι, υπερασπίζοντας τις θέσεις και τα συμφέροντά της ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης, επέλεξε "να κοινοποιήσει στην αμερικανική δικαιοσύνη έναν κατάλογο με περίπου 300 Αμερικανούς καταθέτες από το πελατολόγιό της".

Η UBS ήταν αντιμέτωπη με ένα πρόστιμο από τις αμερικανικές αρχές 780 εκατομ.δολαρίων και κοινοποιώντας τον εν λόγω κατάλογο "έκλεισε" με εξώδικη διαδικασία την υπόθεση αυτήν.