Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ο «Σκοτεινός Ιππότης» των δύο Όσκαρ στο Πρώτο Θέμα

Άλλη μια μεγάλη προσφορά από το Πρώτο Θέμα έρχεται αυτήν την Κυριακή, 16 Ιανουαρίου. Είναι ο «Σκοτεινός Ιππότης» του Κρίστοφερ Νόλαν.


Ο «Σκοτεινός Ιππότης» δεν είναι ένα συνηθισμένο μπλοκμπάστερ. Η δεύτερη ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν με ήρωα τον Μπάτμαν είναι μια σκοτεινή, δραματική ταινία, που αναπτύσσει σοβαρούς προβληματισμούς για το κακό που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο και τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από αυτό. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια «χορταστική», εντυπωσιακή ταινία δράσης.

Με δύο Όσκαρ (Β’ Ανδρικού Ρόλου στον αδικοχαμένο Χιθ Λέτζερ για την αξεπέραστη ερμηνεία του ως «Τζόκερ» και Μοντάζ Ήχου στον Ρίτσαρντ Κινγκ), άλλα 79 βραβεία και 62 υποψηφιότητες σε διάφορα άλλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, το φιλμ του Νόλαν γνώρισε τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Η διαφορά του σε σχέση με προηγούμενα φιλμ της σειράς ταινιών με ήρωα τον Μπάτμαν είναι ότι εδώ ο κεντρικός χαρακτήρας περνάει σε δεύτερο πλάνο, προκειμένου να αναδειχθεί ο «κακός» της υπόθεσης. Ο Τζόκερ, έτσι όπως τον «έπλασε» ο Χιθ Λέτζερ, είναι ο πιο απρόβλεπτος αντίπαλος που κλήθηκε ποτέ να αντιμετωπίσει ο προστάτης της Γκόθαμ Σίτι και, γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο, οι πράξεις του δεν μπορούν να εξηγηθούν, ούτε και να αντιμετωπιστούν. Μόνος του στόχος, είναι να προκαλέσει το απόλυτο χάος, να φέρει την απόλυτη αναρχία.

Στο πλευρό των Κρίστιαν Μπέιλ (Μπάτμαν) και Χιθ Λέτζερ (Τζόκερ) εμφανίζεται ένα εκλεκτό καστ, αποτελούμενο από τους: Μάικλ Κέιν, Άαρον Έκχαρτ, Μάγκι Γκίλενχααλ, Γκάρι Όλντμαν, Μόργκαν Φρίμαν, Κίλιαν Μέρφι και Έρικ Ρόμπερτς.

Με γυρίσματα κυρίως στο Σικάγο, καθώς και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία και το Χονγκ Κονγκ, ο «Σκοτεινός Ιππότης» είναι ένα σκεπτόμενο μπλοκμπάστερ, που δεν παραλείπει ωστόσο να μας κόψει την ανάσα με τις θεαματικές σκηνές δράσης και τα εντυπωσιακά του εφέ. Ο Νόλαν μάλιστα χρησιμοποίησε κάμερα IMAX σε ορισμένες σκηνές, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης εμφάνισης του Τζόκερ στην ταινία. Είναι μόλις η δεύτερη ταινία που κέρδισε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, ενώ είναι και η τέταρτη ταινία σε μεικτά έσοδα παγκοσμίως.