Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Το γάλα γαϊδάρας σώζει ζωές !

Άπαχο ή πλήρες σε λιπαρά γάλα; Αυτό ήταν μέχρι πρότινος το κυριότερο θέμα συζήτησης μεταξύ των διατροφολόγων. Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν καθώς ένας νέος τύπος γάλακτος έρχεται να μπει δυναμική στην διατροφική αλυσίδα. Οργανικό γάλα γαϊδάρας.



Είναι ευρέως γνωστό ότι το γάλα κάνει καλό. Τα οφέλη του γάλατος έχουν ειπωθεί πολλές φορές από επιστήμονες και ειδικούς από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα είχε διχαστεί για το πιο είδος γάλατος είναι καλύτερο. Το άπαχο ή το πλήρες; Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκα από το Πανεπιστήμιο του Newcastle και δημοσιεύτηκε στο μηνιαίο περιοδικό Journal of Dairy Science έδειξε ότι ο καιρός επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του γάλατος που φτάνει στα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υγρασία και οι χαμηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες δημιουργούν στο γάλα υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και λιγότερα ωφέλιμα λιπαρά και οξέα. Επίσης, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το οργανικό γάλα περιέχει μεγαλύτερα ποσοστά ωφέλιμων λιπαρών οξέων συγκριτικά με το «μη-οργανικό» γάλα. Άρα ο καλύτερος συνδυασμός είναι ένα οργανικό γάλα που έχει προέλθει από ένα ήπιο καλοκαίρι.

Όμως σύμφωνα με μια διαφορετική ομάδα Βρετανών ερευνητών ο ιδανικός συνδυασμός είναι ένα οργανικό γάλα -αποτέλεσμα ήπιων καιρικών συνθηκών- που έχει προέλθει από …γαϊδάρα.. Διατροφολόγοι θεωρούν ότι η επιλογή γάλατος από αγελάδες είναι λάθος και θα πρέπει να στραφούμε προς κάποιο άλλο θηλαστικό. Το γάλα από γαϊδάρα , το οποίο μάλιστα πωλείτο στην Αγγλία μέχρι τα τέλη του 19 αιώνα, περιέχει πολλές περισσότερες πρωτεΐνες από εκείνο της αγελάδας και λιγότερα λιπαρά.

Η επιλογή είναι δική σας!

protothema.gr