Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΤΙ-καπνιστές ή ΜΗ καπνιστές;

Η αμερικανόφερτη αντικαπνιστική μανία, σύμφωνα με την οποία οι καπνιστές αντιμετωπίζονται όπως κάποτε οι λεπροί και θα πρέπει να αυτοεξορίζονται στη δικιά τους "Σπιναλόγγα"- καπνιστήριο έφτασε και στην Ελλάδα, αρχικά μέσω Μπεχράκη-Αβραμόπουλου, που έκαναν μια πρώτη απόπειρα καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος. Απόφαση που φυσικά ανατράπηκε στην πράξη ένα-δυο μήνες αργότερα, αφού αντιτίθετο στην ανάγκη και την εξάρτηση των Ελλήνων καπνιστών.
Η μανία αυτή επέστρεψε δριμύτερη με τον Γιώργο Παπανδρέου στην Κυβέρνηση, γνωστό αντικαπνιστή και παρά τις διαβεβαιώσεις Λοβέρδου για το αντίθετο, πιο αποφασισμένη από ποτέ.

Αποφασισμένη για τι όμως; Για νέο εισπρακτικό σαφάρι εναντίον το Έλληνα πολίτη που πληρώνει αδίκως αυτήν την κρίση και κάνει κι ένα τσιγάρο για "να πάνε τα φαρμάκια κάτω";
Αν η απόφασή της είχε να κάνει με την δημόσια υγιεινή, τότε θα απαγορευόταν η πώληση προιόντων καπνού στη χώρα μας. Δεν απαγορεύεται όμως!
Γιατί; Γιατί η Κυβέρνησή μας δεν έχει πρόβλημα να εισπράτει τον υπέρογκο φόρο και να κερδοσκοπεί με το "θάνατό" μας. Δε θέλει προφανώς να χαλάσει και τη σχέση της με τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες, εγχώριες και ξένες.
Επίσης γνωρίζει πολύ καλά ότι ό Έλληνας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα αντιδράσει. Άρα θα καπνίζει και πάλι, έστω και παρανόμως. Ε, σε αυτό ποντάρει: στα πρόστιμα!
Και στον κερδοσκοπικό της αγώνα η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως προμετωπίδα τους δικαίως διαμαρτυρόμενους μη καπνιστές, οι οποίοι εν αγνοία τους, εν πολλοίς, παίζουν στο βρώμικο κυβερνητικό παιχνίδι.
Η Κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα του ¨"διαίρει και βασίλευε" επιχειρεί ακόμη έναν διχασμό στην ελληνική κοινωνία: ανάμεσα σε καπνιστές και ΑΝΤΙκαπνιστές!
Ο τονισμός του ΑΝΤΙ δεν είναι τυχαίος. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο "μη καπνιστή", ο οποίος είναι ο πολίτης που απλώς δεν καπνίζει, και προφανώς απαιτεί τη διασφάλιση του δικαιώματός του στη μη εισπνοή καπνού, και στον αντικαπνιστή, ο οποίος για κάποιο λόγο δεν στέκεται απλά στην απόφασή του να μην καπνίζει και στο δικαίωμα της μη εισπνοής καπνού, αλλά προχωρά παραπέρα με μια εμμονή να εξαφανίσει τους καπνιστές από προσώπου γης, να τους θέσει σε κοινωνική καραντίνα.
Δεν απευθύνομαι στην Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, διότι ο συγκεκριμένος, λόγω της αντιπάθειας που τρέφει για τη χώρα και κυρίως τους πολίτες της, δεν είναι διατεθειμένος να ακούσει, να συζητήσει, να καταλάβει.
Απευθύνομαι σ' εσάς φίλοι μη καπνιστές και σας ζητώ να μην συμμετέχετε ως μαριονέτες στο κερδοσκοπικό παιχνιδάκι του Παπανδρέου, διότι αυτό θίγει την αξιοπρέπειά σας. Υπάρχει και η λύση του εξαερισμού: να υποχρεωθούν δηλαδή οι μαγαζάτορες να τοποθετήσουν σύγχρονα μέσα εξαερισμού που να διασφαλίζουν την υγιεινή των χώρων ευθύνη τους. Απλό, εύκολο, συμβιβαστικό και ειρηνικό!
Ζούμε την εποχή των διπόλων, των εκβιαστικών διλημμάτων, των διχασμών.
Μας έχουν τεχνηέντως χωρίσει σε:
Ρατσιστές- Αντιρατσιστές
"Υπερπατριώτες"- "Υπερδιεθνιστές"
Χριστιανούς- Αντιχριστιανούς
Ιδιωτικούς- Δημόσιους υπαλλήλους
"Αγανακτισμένους" Πολίτες- Διαδηλωτές
Φορτηγατζήδες- Αγρότες
Επιβάτες πλοίων- Λιμενεργάτες
Καπνιστές- Αντικαπνιστές

...και πάει λέγοντας!

Αυτό που στηλιτεύω είναι το πρόθεμα "ΑΝΤΙ"
Γιατί ΑΝΤΙ και όχι ΜΗ καπνιστές;
Γιατί και εκεί αντιπαλότητα και μίσος;
Γιατί με αφορμή αυτόν το νόμο, θέλουν να μας ξαναγυρίσουν σιγά-σιγά στην κοινωνία του χαφιεδισμού;
Στοχεύουν στην απομόνωση του κάθε πολίτη από τους άλλους. Στην ανταγωνιστική σχέση μεταξύ των πολιτών. Έτσι ώστε να είναι ανοιχτός ο δρόμος για κάθε κυβερνητική πολιτική, αποφεύγοντας τους σκοπέλους τη Αλληλεγγύης και της Συλλογικότητας.

Γι αυτό εκφράζω τη θέση μου ρητά:
Όχι στην απαγόρευση του καπνίσματος.
Υποχρέωση των καταστηματαρχών να εξασφαλίσουν με κάθε μέσο την δημόσια υγιεινή.
Σκληρά μέτρα για τυχόν παραβιάσεις.
Όταν κάποιος δεν πληροί τις προυποθέσεις, θα χαρακτηρίζεται αυτόματα το κατάστημά του "μη καπνιζόντων"
Εκστρατεία και ενημέρωση για τις βλαβερές συνέπεις του καπνίσματος σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, προκειμένου να ελαττωθεί η κατανάλωση τσιγάρων από ανηλίκους.

Και πάνω απ όλα καλώ τους ΑΝΤΙκαπνιστές να μετατραπούν σε ΜΗ καπνιστές, ούτως ώστε και να μην έχουμε και άλλες εντάσεις στην καθημερινότητα μας και να βρούμε συναινετικές λύσεις.
--
http://toixo-toixo.blogspot.com