Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Σε ποιόν θα χρωστάμε όταν θα φύγει ο Τρισέ;


H θητεία του Προέδρου της ΕΚΤ λήγει στις 31 Οκτωβρίου του 2011. Δύο υποψηφιότητες, και δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, έχουν... ήδη προβάλει στο δρόμο για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Μπλούμπεργκ, πρόκειται για το Γερμανό Άξελ Βέμπερ, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της χώρας του, και τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας του και επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Φόρουμ.

Η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμά της ότι την προώθηση της υποψηφιότητας του κ. Βέμπερ θα ξεκινήσει η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Άνγκελα Μέρκελ, εκπρόσωπος της οποίας δεν διέψευσε το σχετικό δημοσίευμα.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήταν τιμή για τον ίδιο, αν επιλεγόταν ο κ. Ντράγκι για το ύπατο αξίωμα της ΕΚΤ.

Ο κ. Βέμπερ συγκαταλέγεται, σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, στα "γεράκια" της νομισματικής πολιτικής, λόγω της έμφασης που δίνει στην αντιμετώπιση των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών. Ο κ. Βέμπερ επέκρινε την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ερχόμενος σε αντίθεση με τον κ. Τρισέ, ο οποίος σημείωσε πρόσφατα ότι η σχετική απόφαση ελήφθη από την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Αντίθετα, ο κ. Ντράγκι στηρίζει την πολιτική του Ζαν Κλοντ Τρισέ. 


www.enimerwsi24.com