Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Αμερικανοί “υπέρ ήρωες” ή απάτη;(προσωπικές απόψεις)

Τους συναντάμε στα εικονογραφημένα περιοδικά(κόμικ), σε κινούμενα σχέδια  σε μινιατούρες και άλλα είδη για παιδιά(και ενήλικες)  και πρόσφατα έχουν κατακλίσει και τον κινηματογράφο.
 Ο λόγος γίνεται για τους υπέρ ήρωες της Αμερικής τους ήρωες των κόμικ . Ποιο γνωστοί μεταξύ αυτών ο Spidermano Superman, ο Batman και οι X-MEN. Οι προαναφερθέντες (και άλλοι σαν και αυτούς) έχουν καταστεί σε είδωλα για πολλά παιδιά και ενήλικες σε όλον τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα με τις αγορές παιχνιδιών και κόμικ, και αν συνυπολογίσουμε  την τρομερή επιτυχία τους σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες και την  αμείωτη αγορά των παράπλευρων προϊόντων τους(σχολικά είδη, μπλουζάκια κ.α) τότε καταλαβαίνουμε πως επικρατούν και εδώ.  Η φιλοσοφία πίσω από την οποία κινούνται αυτοί οι υπέρ ήρωες έχει να κάνει με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την πάταξη του εγκλήματος, και την αποδοχή της διαφορετικότητας.  Οι πρωταγωνιστές αυτών των σειρών, οι υπέρ ήρωες, είναι άνθρωποι πονεμένοι,  συνήθως ορφανοί και με οικονομικές  δυσχέρειες ώστε να ανταποκρίνονται στις δυσκολίες  του μέσου ανθρώπου και να τον κατανοούν.  Μέσα από τις ιστορίες τους προσπαθούν να φτάσουν ο καθένας στον δικό του στόχο υπερασπιζόμενοι το κοινό καλό. Είναι όμως πράγματι έτσι τα πράγματα; Προσπαθούν στα αλήθεια να διαδώσουν όσα υποστηρίζουν η μήπως, όλα αυτά είναι ένα προσωπείο για να καλύψουν τους πραγματικής τους σκοπούς; Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά μαζί με κάποιες εικόνες:
SPIDER- MAN
Στην παραπάνω εικόνα, βλέπουμε ένα απόσπασμα από το πρώτο τεύχος του Spiderman. Ο πρωταγωνιστής, είναι ένας έφηβος ο οποίος περνάει άσχημα σχολικά χρόνια αφού οι συμμαθητές του τον περιγελούν για την εμμονή του στη μάθηση. Είναι ορφανός και ζει με το θείο και τη θεία του.Μια ημέρα τον τσιμπάει μια ραδιενεργός αράχνη και του δίνει υπερφυσικές δυνάμεις. Με τις δυνάμεις του τσακίζει στο  ξύλο έναν από τους  συμμαθητές του που τον εμπαίζει και κάνει επίδειξη δύναμης σε ένα τουρνουά πάλης για να κερδίσει δόξα και χρήματα. Τελικά συνειδητοποιεί πως μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του για καλό σκοπό όταν δολοφονείτε ο θείος του και το να τον σώσει περνούσε  μέσα από το χέρι του. Ναι, έγινε δίκαιος, αφού πρώτα μας υπέδειξε τον ξυλοδαρμό του αδύναμου από τον δυνατό σαν επίλυση του προβλήματος και αφού με τις δυνάμεις του κυνήγησε τη δόξα και το χρήμα. Έτσι πρώτα μας βάζει την ιδέα της επιβολής της εξουσίας που φέρνει η δύναμη και αφήνει τη δικαιοσύνη σαν επακόλουθο ενός τυχαίου γεγονότος(εάν δεν σκοτωνόταν ο θείος του ίσως συνέχιζε να απολαμβάνει την εξουσία της δύναμης). Επίσης, ο τρόπος που επιλύει τα προβλήματα της πόλης του στη συνέχεια σαν "δίκαιος"   δεν διαφέρει με τον τρόπο τον οποίο ξεκίνησε την καριέρα του. Σπάει στο ξύλο επιδεικτικά και με αυταρέσκεια τους 
απλούς ληστές χρησιμοποιώντας με πάθος τις δυνάμεις του. Και φυσικά όλα αυτά τα κάνει με το πρόσωπο του να καλύπτεται από την "ηρωική του ενδυμασία".  

           Στην παραπάνω εικόνα έχουμε πάλι ένα απόσπασμα από τεύχος του Spiderman. Η θεία του πρωταγωνιστή έχει τραυματιστεί θανάσιμα και η μυστική ταυτότητα του ήρωα έχει αποκαλυφθεί. Θέλοντας να διορθώσει όλα όσα έγιναν ο ήρωας καταφεύγει στην εξής λύση: 'Έρχεται σε συμφωνία με τον δαίμονα Mephisto  ο οποίος του υπόσχεται να γυρίσει τον χρόνο πίσω στο σημείο που όλα ήταν κανονικά, αρκεί ο ήρωας να του δώσει ως αντάλλαγμα τα ιερά δεσμά του γάμου του με τη γυναίκα του. Ο ήρωας το πράττει, παραδίνεται στον δαίμονα  και ο δαίμονας  ικανοποιεί την απαίτησή του. Να λοιπόν και η θρησκευτικοί υπαινιγμοί.


Έτσι καταλήγουμε στο ότι η χειρονομία του Spiderman, δεν είναι και τόσο τυχαία...SUPERMAN


Ο άνθρωπος από ατσάλι που είναι παντοδύναμος. Πέρα από το ότι θέτει τον προβληματισμό για ύπαρξη ανώτερων πνευματικά εξωγήινων πολιτισμών, έχει πάρει τον τίτλο του σωτήρα και σε πολλά σημεία χλευάζει την πορεία του Χριστού. Σαν σωτήρας της Γης μάχεται με έναν θανάσιμο εχθρό και πεθαίνει σώζοντας τον κόσμο. Ο εχθρός ονομάζεται doomsday(θα μπορούσε να μεταφραστεί ως "ημέρα του θανάτου"). Δηλαδή πολεμάει και νικάει το θάνατο με έναν εντελώς αντιχριστιανικό τρόπο, μέσα από τη βία και το αίμα.
Μετά όπως και ο Χριστός ανασταίνετε...για να συνεχίσει το έργο της υπεράσπισης της Γης από τους Εξωγήινους


Με αυτόν τον τρόπο, τιμωρεί, έναν από τους εχθρούς του. Ανταποδίδει τα πυρά και προβάλει την εκδικητικότητα με ωμή βία. 


Στην παραπάνω εικόνα, ο Superman, σαν "θεός" έχει δημιουργήσει έναν δικό του κόσμο.

X-MEN 
Οι X-MEN πραγματεύονται την διαφορετικότητα μεταξύ των ανθρώπων. Ο κόσμος δεν τους θέλει γιατί είναι μεταλλαγμένοι και φοβούνται τις υπερδυνάμεις τους, έτσι προσπαθούν να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία και να ζήσουν αρμονικά με τους ανθρώπους. Πέρα από το ότι αυτοαποκαλούνται  homo superior, δηλαδή, άνθρωποι, ανώτεροι από τους απλούς ανθρώπους, δείτε στις παρακάτω εικόνες πως ξεφεύγουν από τους( δήθεν)φιλανθρωπικούς σκοπούς τους.Ο "αρχάγγελος" των X-MEN.  Είναι ένα μεταλλαγμένο πλάσμα, άρα οι άγγελοι στον κόσμο τους είναι τερατόμορφα όντα, λάθη της φύσης. 

Και σε όλα αυτά να συνυπολογίσουμε πως, ναι μεν θέλουν ειρήνη με τους ανθρώπους αλλά από την άλλη περνάν και το μήνυμα "έχουμε υπέρ δυνάμεις, άμα θέλουμε σας κάνουμε σκόνη". 


Τώρα 
Ας δούμε συνοπτικά σε φωτογραφίες κάποιες από τις αγαθοεργίες των ηρώων για την διατήρηση της ειρήνης...

Ο Batman πέφτει με φόρα πάνω σε ένα αστυνομικό περιπολικό και το διαλύει. Το περιπολικό είναι γεμάτο από διεφθαρμένους αστυνομικούς. Και εδώ πάλι προβάλλεται, το οφθαλμός αντί οφθαλμού. Οι υπέρ ηρωίδες σφάζουν για να αποκτήσουνχρήμα, επιβάλλοντας ταυτόχρονα τη δικαιοσύνη... Ο παγανιστικός θεός Θορ, παρουσιάζεται σαν υπέρ ήρωας. Εδώ να σημειώσουμε πως ο Θορ αντιπροσωπεύει το θεό του κεραυνού και πως σαν αντιπρόσωπος του κεραυνού συσχετίζετε με τον Διάβολο.Deardevil: Ο υπέρ ήρωας που ντύνεται με την περιβολή του Διαβόλου...Οι υπέρ ήρωες με τις συμπαθητικές γαλήνιες εκφράσεις τους...


Ηλέκτρα: Η ηρωίδα που δολοφονείτε και την ανασταίνει μια  μυστικιστική οργάνωση. 


Ηρωίδες με προκλητικά ντυσίματα, για την προώθηση της αντίστοιχης μόδας.
Batman ο σκοτεινός ιππότης. Σύμβολο της εκδικητικότητας, του πλούτου και της καλοπέρασης. 


Όσα έχω συμπεριλάβει εδώ, δεν είναι παρά ένα μικρό δείγμα, της συνολικής βίας και διαφθοράς που προωθούν οι Αμερικάνικοι ήρωες. Οι μεγαλύτερες εταιρίες πού παράγουν και προωθούν αυτή την τέχνη είναι oi γνωστές DC και MARVEL. Να επισημάνουμε εδώ, πως οι δημιουργοί του Superman ήταν Εβραίοι.

Οι Αμερικάνικοι, ήρωες, ξυπνούν στον άνθρωπο τον πόθο για δύναμη η οποία υπερβαίνει τα φυσιολογικά του όρια, μιλούν για δικαιοσύνη όμως επικεντρώνονται στις απόκρυφες δυνάμεις και στην εκδικητικότητα. Συνήθως τα σενάρια αυτών των ιστοριών ξεκινάνε κάπως ποιο αθώα  και σιγά σιγά  προωθούν τις ιδέες τους. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως υπάρχουν διάφορες εκδοχές τους. Υπάρχουν κάποιες εκδοχές που είναι ποιο προσιτές για τα παιδιά, παρουσιάζουν τους ήρωες με χαμογελαστά αθώα πρόσωπα και τα σχετικά. Αυτό σαφώς γίνεται για να υποβάλουν τα αθώα παιδιά με ύπουλο τρόπο στην τέχνη τους. Πρώτα θα τα μυήσουν στην τέχνη με τον τρόπο τους ώστε μετά από μόνα τους να διεισδύσουν βαθύτερα.   Μην απατάστε, η εικόνα που παρουσιάζω σε αυτό το θέμα είναι και η πραγματική. Στόχος και αυτών, να διαφθείρουν τη νεολαία. Η βία δεν οδηγεί πουθενά τον άνθρωπο. Οι ήρωες αυτών των κόμικ υπαινίσσονται πως δια μέσου της βίας μπορούν να φέρουν την ειρήνη, περνάν αντιφατικά μηνύματα ώστε να έχουν άμεση επίδραση στην ψυχική μας κατάσταση.  
http://www.pentapostagma.gr/