Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Εμβόλιο προλαβαίνει τις περιπτώσεις έρπητα

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μπορεί να προλάβει την εμφάνιση πολλών περιπτώσεων έρπητα ετησίως σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Kaiser Permanente στην Καλιφόρνια. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει ήδη λάβει έγκριση κυκλοφορίας στις ΗΠΑ για χορήγηση σε άτομα άνω των 60 ετών, ωστόσο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους γιατρούς.
Οι ερευνητές συνέκριναν, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, 75.000 άτομα τα οποία είχαν λάβει το εμβόλιο με 225.000 άτομα της ίδιας περίπου ηλικίας που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του έρπητα.


Οπως προέκυψε οι εμβολιασμένοι ενήλικες αντιμετώπιζαν μειωμένες κατά 50% πιθανότητες να εκδηλώσουν έρπητα. Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση, έξι στα 1.000 εμβολιασμένα άτομα εκδήλωναν έρπητα και 13 στα 1.000 άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε 71 άτομα που εμβολιάζονταν, μια περίπτωση έρπητα μπορούσε να προληφθεί.
Ο έρπης είναι μια ιογενής νόσος που οφείλεται στον ιό της ανεμοβλογιάς και χαρακτηρίζεται από πόνο και εμφάνιση οιδήματος και φυσαλίδων στο δέρμα.

Οι περισσότεροι ασθενείς που παρουσιάζουν έρπητα ζωστήρα είναι μεγάλοι σε ηλικία, ωστόσο ο έρπης μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε όσα βρίσκονται υπό έντονο στρες.