Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Αλέκα Παπαρήγα για οικονομικά κομμάτων

Το ΚΚΕ δεν θα δώσει τα ονόματα εκείνων που το ενισχύουν οικονομικά ξεκαθάρισε, για μια ακόμα φορά, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, η οποία χαρακτήρισε υποκριτική και επιφανειακή τη συζήτηση για την διαφάνεια στην χρηματοδότηση των κομμάτων.


Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με νέο θεσμικό πλαίσιο ως προς τα οικονομικά οδηγεί «ολοταχώς στο αμερικανικό σύστημα», δηλαδή να γίνεται διαφανής χρηματοδότηση των κομμάτων από τους επιχειρηματίες. Οπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαρήγα, «κάθε τι το διαφανές δεν είναι ούτε ηθικό ούτε τίμιο από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων». Η κυρία Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «όταν το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «δεν θα δώσει στην δημοσιότητα τα ονόματα των ανθρώπων που με ένα κουπόνι δίνουν συνδρομή στο ΚΚΕ, είτε γιατί τηρούν το καταστατικό είτε γιατί είναι φίλοι του κόμματος, είτε γιατί θέλουν να ενισχύσουν το κόμμα ακόμα και αν δεν το ψηφίζουν, δεν σημαίνει αδιαφάνεια». Σύμφωνα με τον Περισσό, αυτό είναι δημοκρατική προστασία και επαγρύπνηση απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα «που ήδη έχει πάρει όλα του τα μέτρα για ενοχοποιήσει άρα και κατά περιόδους να ποινικοποιήσει την πολιτική δραστηριότητα όλων εκείνων που αντιστέκονται στην κυρίαρχη πολιτική».
Θύμισε ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ που έχουν κατατεθεί στη Βουλή έχουν επανειλημμένα απορριφθεί «ή έχουν κρατηθεί χωρίς απάντηση στο περιθώριο». Ετσι, σε συνέντευξη Τύπου, η κυρία Παπαρήγα τις επανέφερε στη δημοσιότητα, διευκρινίζοντας ότι αν και δεν αποτελούν το βασικό φάρμακο, «ωστόσο ανοίγουν έστω ένα μικρό παράθυρο στην αντιμετώπιση φαινομένων σήψης και διαφθοράς».
Οσον αφορά στο πόθεν έσχες των περιουσιακών στοιχείων υπουργών, βουλευτών και επιχειρηματιών κ.ά. το ΚΚΕ ζητά να γίνουν ονομαστικές οι ανώνυμες μετοχών των εταιριών, οι τίτλοι του δημοσίου και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, να γίνεται έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα, να καταργηθούν το φορολογικό, τραπεζικό, εμπορικό και επιχειρηματικό απόρρητο. Επίσης, έχει η ΚΟ του ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή, πάνω από μια φορά, πρόταση νόμου για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, την δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, την κατάργηση όλων των αμοιβών για συμμετοχή σε συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής και τις άλλες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες. Επιπλέον, επιμένει στην ανάγκη για αλλαγή του «νόμου περί ευθύνης υπουργών».
Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών απάντησε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να πάμε. Λοιπόν; Μπορεί να βάλουν και κανέναν στη φυλακή μέχρι τον Απρίλη. Ποιος ξέρει; Μερικά στελέχη που έχουν βγει στην απόσυρση, δεν τους δημιουργεί και πρόβλημα. Η λαϊκή συνείδηση δεν πρέπει να εγκλωβίζεται στα σενάρια αυτά. Ούτε στα διλήμματα, ούτε στις φοβίες, ούτε στο αν μια μέρα δανείστηκε η Ελλάδα με 4,9% και ύστερα από ένα λεπτό πήγε το επιτόκιο στο 5,5%. Αυτά όλα είναι και πολιτικά παιχνίδια».
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και τςι θέσεις της κυβέρνησης τόνισε ότι «παχιά λόγια είπαν και ο Ερντογάν και ο Παπανδρέου, αλλά αυτό που υπάρχει κάτω από το τραπέζι δεν ειπώθηκε επίσημα». Επέμεινε σε όσα είχε δηλώσει το ΚΚΕ περί συνεκμετάλευσης του Αιγαίου και για εξελίξεις που συνδέονται με το πετρέλαιο, τους υδρογονάνθρακες, τον ορυκτό πλούτο. «Η ιστορία ποια είναι: Εδώ γίνεται συζήτηση για το φαγοπότι των εταιρειών», επε΄σημανε η κυρία Παπαρήγα. ?
Επίθεση ΛΑΟΣ για τα οικονομικά του ΚΚΕ Αντιπαράθεση μεταξύ Περισσού και ΛΑΟΣ, όταν το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη εξέδοσε ανακοίνωση για τη διαφάνεια στα οικονομικά του ΚΚΕ. «Τα κατεστημένα κόμματα, έχουν όλα, άλλα περισσότερους και άλλα λιγότερους "σκελετούς" στη ντουλάπα. Μόνο το ΚΚΕ τους έχει στο υπόγειο και είναι βουλγαρικής προελεύσεως», σημείωνε το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ. Λακωνικό και αιχμηρό ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ που μίλησε για συκοφαντική επίθεση εναντίον του: «Ως γνωστόν ο πολιτικός βόθρος μόνο δυσοσμία βγάζει».