Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Αρχίζει η δίκη για τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς»

Αρχίζει αύριο ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που θα συνεδριάζει στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη των 13 κατηγορουμένων, εκ των οποίων παρόντες θα είναι μόνο οι εννέα, για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».


Η έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης έρχεται σε ένα εξαιρετικά φορτισμένο κλίμα και υπό το βάρος των απειλών που εκτόξευσε η οργάνωση στην προκήρυξη, με την οποία ανέλαβε το πρόσφατο χτύπημα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που θα τηρούνται εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας, και έχει προβεί ήδη στον σχεδιασμό για τη μετακίνηση των δικαστών που έχουν κληρωθεί να μετέχουν στη σύνθεση του δικαστηρίου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι:

Οι έξι προσωρινά κρατούμενοι Χαρίλαος Χατζιμεχαλάκης, Γιώργος Καραγιαννίδης, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Παναγιώτης Μασούρας, Παναγιώτης Αργυρού και Κωνσταντίνα Καρακατσάνη.

Οι τρεις ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους Μανώλης Γιόσπας, Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης.

Και οι τέσσερις καταζητούμενοι Χρήστος Τσάκαλος, Νταμιάνο Μπολάνο και τα αδέλφια Γιώργος και Μιχάλης Νικολόπουλος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δεκατρείς βαρύνονται με τα αδικήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών. Η δικογραφία αφορά και στις βομβιστικές ενέργειες της οργάνωσης, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Π. Χηνοφώτη, στο γραφείο της υπουργού -τότε βουλευτού- κας Κατσέλη και στον εξωτερικό χώρο γραφείων του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Η άκρη του νήματος για την οργάνωση άρχισε να ξετυλίγεται τον Σεπτέμβριο του 2009, οπότε η Αντιτρομοκρατική εντόπισε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι, «γιάφκα» σύμφωνα με τη δικογραφία, και προχώρησε στις πρώτες συλλήψεις αξιοποιώντας, τα ευρήματά της από τον επίμαχο χώρο.

Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος Χάρης Χατζημιχελάκης, πρόσφατα με δήλωση του σε διαδικτυακό τόπο, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την οργάνωση. Ο συγκατηγορούμενος του Παναγιώτης Αργυρού -που συνελήφθη για τα «πακέτα-βόμβες» με τον Γεράσιμο Τσάκαλο αδελφό του καταζητούμενου Χρήστου Τσάκαλου- με επιστολή του έχει δηλώσει «περήφανο μέλος» των Πυρήνων.

Η δίκη των 13 είναι η πρώτη από μία σειρά δικών που θα ακολουθήσουν τόσο για τους «Πυρήνες» όσο και για τον «Επαναστατικό Αγώνα» και άλλες υποθέσεις τρομοκρατίας που βρίσκονται στην ανάκριση με κατηγορίες για «συμμετοχή σε άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση». Αρχίζει η δίκη για τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς»

http://www.zougla.gr