Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ερχεται η Τρόικα για νέο έλεγχο

Σε 20 μέρες θα κριθεί η εκ νέου υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, θα ελεγχθεί η πρόοδος των διαρθρωτικών αλλαγών από την τρόικα και θα αποφασισθεί η καταβολή της τέταρτης δόσης του δανείου των 15 δισ. ευρώ.


Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Fitch Ratings που επαναξιολογούν τα ελληνικά ομόλογα. Μετά τη συνομιλία που διήρκησε μιάμιση ώρα και περιστράφηκε όχι μόνο στη δημοσιονομική πρόοδο της οικονομίας μας, στις προοπτικές και τους στόχους για το 2011, αλλά και στις ευρωπαϊκές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ταμείο στήριξης, το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί ότι η απόφαση της Fitch θα είναι προσεκτική και η στάση της έναντι της χώρας μας "ήπια" σε σχέση πάντοτε με τα όσα είχαν διατυπωθεί στην προειδοποίηση περί επικείμενης υποβάθμισης των ομολόγων μας.

Το δεύτερο μεγάλο τεστ είναι ο έλεγχος από την τρόικα που επισπεύδεται. Η τεχνική αντιπροπωπεία έρχεται στις 27 του μηνός για να ελέγξει όλα τα οικονομικά στοιχεία και να ενημερώσει την ατζέντα των διαρθρωτικών αλλαγών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί από το μνημόνιο και να προετοιμάσει το σχετικό "φύλλο ελέγχου".

Στις 3 ή 4 Φεβρουαρίου έρχεται η τρόικα δηλαδή η πλήρης αντιπροσωπεία υπό τον κ. Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σερβάας Ντερούζ και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο σκοπό της τρόικας είναι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος το πολύ σε τρεις ημέρες ως τις 6 ή το πολύ 7 Φεβρουαρίου.

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει άγχος καθώς στο διάστημα αυτό θα πρέπει να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα με κύριο τις αλλαγές και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την αναδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών στο υπουργείο Οικονομικών.