Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που ψάχνει νέους τρόπους για να προστατεύσει τα σύνορά της. Πρόσφατα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την λαθραία είσοδο χιλιάδων μεταναστών, η Ελλάδα ανακοίνωσε πως θα «σηκώσει» φράχτη κατά μήκος των διάτρητων συνόρων της με τη Τουρκία.
Αρχικά το σχέδιο προέβλεπε φράχτη μήκους 150-200 χιλιομέτρων, οι αντιδράσεις όμως των ΜΜΕ, που συνέκριναν το σχέδιο με αυτό που ήδη υφίσταται στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού ήταν έντονες, οπότε και αποφασίστηκε να μειωθεί στα 15 χιλιόμετρα μήκος και στα 2 μ. ύψος, κοντά στη πόλη της Ορεστιάδας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή, περισσότεροι από 100.000 παράνομοι μετανάστες εισήλθαν στη χώρα το 2010. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που είδε αύξηση στη λαθρομετανάστευση.
«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο… η χώρα έχει εξαντλήσει τα όρια της στο ζήτημα αυτό», είπε ο υπουργός.
Το σχέδιο της Ελλάδας καταδικάστηκε ήδη από την Διεθνή Αμνηστία. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός της, «Αν επιτραπεί στην Ελλάδα να χτίσει τείχος, τότε η ΕΕ θα παραβιάσει τις αρχές της σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα». Από την πλευρά της, η ΕΕ (αλλά και η Τουρκία) δήλωσαν πως η κάθε χώρα μπορεί να αποφασίζει παρόμοια θέματα από μόνη της.
Κατά μέσο όρο, περίπου 200 λαθρομετανάστες εισέρχονται καθημερινά στην Ελλάδα από τη Τουρκία. Η προέλευσή τους είναι κυρίως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, και η Αφρική. Πολλοί αναζητούν άσυλο στην ΕΕ, άλλοι απλώς ψάχνουν για εργασία. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές, το 90% των λαθρομεταναστών στην Ευρώπη, εισέρχονται μέσω της Ελλάδας.
Τον Νοέμβριο η ΕΕ οργάνωσε ειδικές συνοριακές ομάδες -Rapid Border Intervention Teams – (RABITs) που επιχειρούν κατά μήκος των ελληνικών συνόρων. Όμως δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα, αφού οι περισσότεροι λαθρομετανάστες τους έψαχναν, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εισόδου τους στην ΕΕ αλλά και η παροχή ασύλου.
Ο Metim Corabatir, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για θέματα προσφύγων στη Τουρκία, δήλωσε σε συνέντευξή του πως η κάθε χώρα δικαιούται να προστατεύσει τα σύνορά της, όμως έχει αποδειχθεί πως οι φράχτες δεν αποτρέπουν τη λαθρομετανάστευση.
Η Τουρκία, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί το κύριο σταυροδρόμι για αυτούς που θέλουν να έρθουν στη Δύση. Έτσι οι περισσότεροι λαθρομετανάστες εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας, με σκοπό το πολιτικό άσυλο στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον Corabatir, μέχρι πρόσφατα οι λαθρομετανάστες έμπαιναν στην Ελλάδα μέσω των νησιών της στο Αιγαίο, σήμερα αυτό έχει αλλάξει αφού η θάλασσα άρχισε να ελέγχεται πιο αποτελεσματικά, με τη βοήθεια της ΕΕ. Οι περισσότεροι τώρα, εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα μεταξύ των δυο χωρών.
Ο ακριβής αριθμός των λαθρομεταναστών στη Τουρκία δεν είναι γνωστός, οι περισσότεροι εγκαταλείπουν τη χώρα σύντομα, αφού τη χρησιμοποιούν απλά ως σημείο «μετεπιβίβασης». Κάποιες εκτιμήσεις μιλάνε για 200.000-400.000 άτομα κάθε χρόνο.
Παρόλο που πολλοί από τους λαθρομετανάστες δεν επιθυμούν να παραμείνουν στη Τουρκία, αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει, αφού η τουρκική οικονομία σημειώνει άνθηση, και άρα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για ανεύρεση δουλειάς. Όπως λέει ο Corabatir, «πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο, πιστεύουμε πως σύντομα η Τουρκία θα μετατραπεί σε τελικό προορισμό για πολλούς οικονομικούς μετανάστες».
http://www.antinews.gr/