Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Σκληρή γραμμή για τα κλειστά επαγγέλματα


Σκληρή γραμμή επιλέγει η κυβέρνηση απέναντι στις διαμαρτυρίες διάφορων επαγγελματικών κλάδων για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε δύο πρόσφατες συνεδριάσεις με στενούς συνεργάτες του και υπουργούς τόνισε ότι η διαδικασία της απελευθέρωσης θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί από την αρχή. Μάλιστα είχε ζητήσει να υπάρξουν μεγαλύτερες περικοπές στα κέρδη των φαρμακοποιών. Με τους φαρμακοποιούς το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε ρήξη έπειτα από τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα επίμαχα θέματα του ωραρίου και των πληθυσμιακών κριτηρίων και αποφάσισε να προχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα στην κατάθεση του νομοσχεδίου. Αντιδράσεις ωστόσο εκδηλώνονται και από άλλους επαγγελματικούς χώρους, όπως των δικηγόρων και των μηχανικών, οι οποίοι διαφωνούν με την κατάργηση της κατώτατης αμοιβής. Από το υπουργείο Οικονοµικών διαµηνύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να µην καταργηθούν οι αµοιβές αυτές.

Δεν είναι μόνο οι εκπρόσωποι των κλειστών επαγγελμάτων που πιέζουν την κυβέρνηση για συμβιβασμούς. Είναι και οι κομματικές οργανώσεις του ΠαΣοΚ, με τις οποίες πραγματοποιεί συναντήσεις ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκης, που πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τα στελέχη του ΠαΣοΚ, ιδίως αυτά που προέρχονται από περιοχές που είχαν ανθηρές τοπικές οικονομίες πριν από την κρίση, ζητούν να πάρει η κυβέρνηση γενναίες αποφάσεις σε σχέση με τους προνομιούχους και να μην περικόπτει μόνο μισθούς και συντάξεις. Ορισμένοι μάλιστα, όπως έλεγαν οι ίδιοι έπειτα από τις συναντήσεις που είχαν στην Ιπποκράτους, απείλησαν ακόμη και με ομαδική κατάθεση των κομματικών τους ταυτοτήτων αν υπαναχωρήσει η κυβέρνηση στο θέμα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων ή της φορολόγησης των πλουσίων. Επίσης, τα στελέχη του ΠαΣοΚ ζήτησαν να έχουν εντονότερη παρουσία οι υπουργοί τόσο στα Μέσα Ενημέρωσης όσο και πραγματοποιώντας περιοδείες στην περιφέρεια.

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς και ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο για τα 20 από τα 160 κλειστά επαγγέλματα ως το τέλος Ιανουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται οριζόντιες διατάξεις για την απελευθέρωση και όπου υπάρχουν συμφωνίες με επαγγελματικούς κλάδους θα περιληφθούν στο σχέδιο νόμου. Επειτα από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ακολουθήσει η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων ώστε να ομογενοποιηθούν οι διάσπαρτες διατάξεις που διέπουν τα διαφορετικά επαγγέλματα.

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, ο οποίος τόνισε ότι «φέρνουμε ριζική πρόταση ανατροπής που ανοίγει όλα τα κλειστά επαγγέλματα». Συζήτηση για τα κλειστά επαγγέλματα είχε και ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και προειδοποίησε ότι θα επιστρέψει για να αξιολογήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης.

http://www.tovima.gr/