Δράση για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα που παρατηρούνται στην αγορά προανήγγειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Εκτίμησε ότι είναι τεχνητές και οφείλονται σε παράνομες παράλληλες εξαγωγές. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη.
Προσέφερε, επίσης, διευκρινίσεις για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και εξήγγειλε τη σύσταση επιτροπής σοφών για τη συνολική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ.
Επικεφαλής της επιτροπής θα είναι ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής της πολιτικής της υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος. Θα καταθέσει τις προτάσεις της έως το Μάιο.
Όσον αφορά στο άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, ο Αν. Λοβέρδος δήλωσε ότι οι τελικές διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του κλάδου θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, μόλις λάβει την απάντηση της Κομισιόν σχετικά με όσα έχουν κατ' αρχήν συμφωνήσει. Στο τραπέζι θα πέσει και η πρόταση για τη λειτουργία των φαρμακείων τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.
Ερωτηθείς για τις καταγγελίες των φαρμακοποιών περί "εξαφάνισης" βασικών φαρμάκων από την αγορά, ο υπουργός δήλωσε ότι ο ΕΟΦ παρακολουθεί το θέμα και θα δώσει λύση την ερχόμενη βδομάδα. "Θα είμαστε αμείλικτοι στη διπλοχρέωση των κουπονιών", πρόσθεσε.
Για το ζήτημα της συγχώνευσης νοσοκομείων, δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να οδηγήσουν στην απόλυση διοικητικών υπαλλήλων. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι θα μετατεθούν στο ΕΣΥ 3.000 διοικητικοί υπάλληλοι προερχόμενοι από τις ΔΕΚΟ.
Ο υπουργός παρουσίασε τους τέσσερις άξονες, βάσει των οποίων θα γίνουν οι συγχωνεύσεις:
1. Δυο γειτονικά νοσοκομεία θα μπορούν να έχουν τον ίδιο διοικητή.
2. Κοινές διοικήσεις θα μπορούν να υπάρχουν σε περισσότερα από ένα νοσοκομεία.
3. Τα νοσοκομεία που συγχνεύονται διοικητικά θα συνεργάζονται σε επίπεδο εφημεριών και λειτουργίας κλινικών.
4. Τα μικρότερα νοσοκομεία που βρίσκονται κοντά σε μεγαλύτερα θα μετατραπούν σε κέντρα υγείας και θα διοικούνται από το κεντρικό νοσοκομείο.
Ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις θα διεξαχθεί από την 1η Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου.
Αναφορικά με τον περιορισμό της δαπάνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, ανέφερε ότι πέντε εταιρείες έχουν μειώσει τις τιμές των βηματοδοτών από 3.000 σε 1.500 ευρώ.
Προ των πυλών είναι και οι αλλαγές στην αντικαπνιστική νομοθεσία. Ο Αν. Λοβέρδος δήλωσε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. Είπε ότι δεν είναι υπεύθνος για τους ελέγχους και υποστήριξε ότι "ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα είναι πιο επιθετικός".
Ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, έκανε αναφορά στη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων. Όπως είπε, στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 61 νοσοκομεία και θα μπουν ακόμη πέντε μέχρι το τέλος του μήνα.
Τέλος, γνωστοποιήθηκε ότι αναστέλλεται η λειτουργία των 41 σχολών ταπητουργίας, ενώ θα διακοπεί και η μίσθωση καταστήματος στο Σύνταγμα. Αναμένεται να εξοικονομθούν συνολικά 200.000 ευρώ κάθε χρόνο. Οι υπάλληλοι των σχολών ταπητουργίας θα μεταταχθούν σε οργανισμούς πρόνοιας του υπουργείου Υγείας ή των δήμων.