Αγοράσαμε ηλεκτράμαξες χωρίς δίκτυο - Τι αναφέρεται στο προσχέδιο του πορίσματος
Αποκλειστικά στοιχεία από το προσχέδιο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens που δημοσιεύουμε σήμερα δείχνουν πώς μεθοδεύτηκε από οργανισμούς, όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΣΕ, η μη υλοποίηση των συμβάσεων, σύμφωνα με όσα είχαν συμφωνηθεί, αλλά και πώς συγκεκριμένοι πρώην υπουργοί ...
ευνοούσαν τη γερμανική εταιρεία, παρά τις ενστάσεις ακόμη και συναδέλφων τους. Παράλληλα συναντήσεις κινηματογραφικού τύπου σε εστιατόριο του Μονάχου δείχνουν πώς οργανώθηκε κεντρικά η λειτουργία των «μαύρων» ταμείων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ειδικότερα στο κεφάλαιο που αφορά τις συμβάσεις του ΟΣΕ με τη Siemens στο κείμενο του πορίσματος αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το ελληνικό Δημόσιο το 2002 είχε παραγγείλει ηλεκτράμαξες χωρίς να διαθέτει εξηλεκτρισμένο δίκτυο και χωρίς να είναι σε θέση να διασφαλίσει τους όρους για την έγκαιρη εγκατάστασή του»! Σε άλλο σημείο σημειώνεται ότι ο ΟΣΕ πλήρωσε από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2006 για στάθμευση βαγονιών στο αμαξοστάσιο του Ρέντη το ποσό των 5.000.000 ευρώ! Και αυτό διότι ο ΟΣΕ αποφάσισε να παρατείνει τη σύμβαση παραχώρησης οκτώ συρμών για ακόμη ένα έτος! Ο ΟΣΕ θα μπορούσε να αγοράσει τους συρμούς με τίμημα 1.000.000 ευρώ αντί του ποσού των 2.600.000 ευρώ, που είχε καθοριστεί αρχικά, αφού τότε ήταν μεταχειρισμένοι. Το ΔΣ όμως του οργανισμού αποφάσισε κατόπιν εισήγησης του διευθύνοντος συμβούλου να τους ενοικιάσει. Κατά παρέκκλιση μάλιστα της απόφασης του ΔΣ, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης αποδέχθηκε μηνιαίο τίμημα για 600.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος συντήρησης και ασφάλισης των συρμών! ?
«Το ταχύτερο δυνατόν»
Χαρακτηριστικά αναφέρεται επίσης ότι πρώην υπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη με στελέχη της Siemens και σύμφωνα με πρακτικό της συνάντησης «ο τότε υπουργός θεωρούσε τη γερμανική εταιρεία αξιόπιστο εταίρο, ο οποίος έπρεπε να αναλάβει το ταχύτερο δυνατόν την ολοκλήρωση των συμφωνιών και τη διαχείριση των συγκεκριμένων έργων. Τόνιζε δε ο ίδιος ότι το υπουργείο του θα αναλάμβανε ηγετικό ρόλο στην εφαρμογή αυτής της λύσης, ώστε να πείσει τα άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης να προωθηθεί η συγκεκριμένη λύση».
Ροή εκατομμυρίων
Εκατομμύρια ευρώ διακινήθηκαν από τη γερμανική εταιρεία, σύμφωνα με το κείμενο του πορίσματος, και από τους έλληνες ταμίες, Πρ. Μαυρίδη, Ηλία Γεωργίου, Χρ. Καραβέλα, αλλά και τους Γερμανούς Σίκατσεκ, Νιντλ κ.λπ. Αρχικά τα χρήματα που ονομάζονταν «χρήσιμες δαπάνες» ή «μυστικές πληρωμές» κατέληγαν σε λογαριασμούς στο Σάλτσμπουργκ και στο Ινσμπουργκ με την έκδοση επιταγών απευθείας από το λογιστήριο της γερμανικής εταιρείας.
Μετά το 1998, οπότε και στην Ελλάδα αντικαταστάθηκε ο Ηλίας Γεωργίου από τον Π. Μαυρίδη στη θέση αυτή, υπεύθυνος εκ μέρους της Siemens Ελλάς για τη διανομή των παράνομων πληρωμών ήταν ο Χ. Καραβέλας, ο οποίος μαζί με τον Γεωργίου πραγματοποίησε τις διευθετήσεις με τους λήπτες μιζών ποσοστού 8% επί του συμβατικού αντικειμένου της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν εταιρείες συμβούλων, μαζί και με τα ταμεία Floriani και Amini, όπου σύμφωνα με το πόρισμα κατέληξε το ποσό των 48.884.834 ευρώ! Ο Π. Μαυρίδης επαναπάτρισε 20 εκατομμύρια ευρώ το 2005 και επιστρατεύθηκε ο τραπεζίτης Οσβαλντ για να διεκπεραιώσει τις τοποθετήσεις των εκατομμυρίων ευρώ που είχαν φτάσει στη χώρα μας.
Χαρακτηριστική είναι η συνάντηση στο εστιατόριο Alter Wirt στο Μόναχο, όπου ο Μ. Κουτσενρόιτερ στις 31.1.2003 κάλεσε τους Σίκατσεκ και Βέρνερ, εμπορικό διευθυντή Πωλήσεων Εταιρικών Δικτύων της Εταιρείας, αλλά και τους Κλένκε και Χουάν Κάρλος Στοτζ, της Εμπορικής Διεύθυνσης της Siemens. Σκοπός της συνάντησης ήταν να μυηθούν οι παρόντες στο υπάρχον σύστημα και να εξασφαλιστεί η συνεργασία τους. Ολοι συμφώνησαν ότι το σύστημα μυστικών πληρωμών θα έπρεπε να συνεχιστεί να εφαρμόζεται από τον Σίκατσεκ στο μέλλον και ότι όλοι θα τον βοηθούσαν.
Και ενώ πυρετωδώς ετοιμάζεται στην Εξεταστική το τελικό κείμενο του πορίσματος _ το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των εκπροσώπων ΝΔ και ΠαΣοΚ στη Βουλή _ έφτασε και το πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής κατά του Οργανωμένου Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μ. Σφακιανάκη για τα ευρήματα από τον σκληρό δίσκο της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Αθήνα. Το πόρισμα είναι 500 σελίδες και αφορά την επεξεργασία 15.000 εγγράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενό του αφορά τις επαφές του επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας με πολιτικούς και των δύο μεγάλων κομμάτων, χωρίς να υπάρχει κάποιο καινούργιο στοιχείο σε σχέση με όσα ήδη έχει προσκομίσει η πρώην γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί ότι στον δίσκο δεν υπήρξαν ευρήματα που να αφορούν και τους άλλους επικεφαλής της Siemens Hellas, Μαυρίδη, Γεωργίου, Καραβέλα, εκτός και αν αυτά τα στοιχεία δεν αναζητήθηκαν ποτέ...