Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

"Τσιγαρόσημο" για ελεύθερο κάπνισμα στα μαγαζιά

Φόρο στα καταστήματα και κέντρα διασκέδασης, που θα επιτρέπουν το κάπνισμα στους πελάτες τους προτίθεται να επιβάλει το υπουργείο Υγείας, που εξακολουθεί να μην έχει βρει τη «χρυσή τομή» στην εφαρμογή του ισχύοντος αντικαπνιστικού νόμου, ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι επιχειρηματίες, που βλέπουν την κίνηση να μειώνεται λόγω της καθολικής απαγόρευσης, όσο και των πολιτών, καπνιστών και μη...
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο τις νέες ρυθµίσεις για την απαγόρευση του καπνίσµατος, τροποποιώντας το σχετικό νόμο.

Σημειώνεται ότι η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος ίσχυσε από 1ης Ιουλίου του 2009, μετά από απόφαση του τότε υπουργού Υγείας, Δ. Αβραμόπουλου, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε.

Το ?εκέµβριο του 2009 η τότε υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Πολιτείας να εφαρµόσει την καθολική απαγόρευση του καπνίσµατος, αλλά ο νόµος ουσιαστικά ξαναέμεινε στα χαρτιά, οπότε σήμερα, ο νέος υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, µελετά τρόπους για την εφαρµογή του νόµου.

Σύµφωνα µε «Τα Νέα» (13/01) η κυβέρνηση μελετά, το κάπνισµα να επιτρέπεται σε κέντρα όπου σερβίρεται κυρίως αλκοόλ, συγκεκριµένα στα κέντρα διασκέδασης (µπουζούκια, µιούζικ χολ, ντίσκο κ.λπ.), στα µπαρ κάθε µορφής και στα καζίνα.

Ο φόρος θα επιβάλλεται µε βάση τα τετραγωνικά µέτρα που καταλαµβάνουν τα συγκεκριµένα κέντρα διασκέδασης και όχι µε βάση τον τζίρο των καταστηµάτων, για να αποφευχθούν περιπτώσεις συναλλαγής µε τους ελεγκτικούς µηχανισµούς, που θα αναλάβουν την τήρηση του νόµου.

Κάθε κέντρο διασκέδασης που θα εντάσσεται στη ρύθµιση για τη λήψη της ειδικής άδειας µε την οποία θα επιτρέπεται το κάπνισµα, θα καταβάλλει τον αναλογούντα φόρο σε µηνιαία βάση και ανεξάρτητα από τις ώρες ή τις ηµέρες λειτουργίας του.

Για όσους ενταχθούν στη ρύθµιση για να επιτρέπεται στα καταστήµατά τους το κάπνισµα, αλλά στη συνέχεια αποφεύγουν την καταβολή της µηνιαίας εισφοράς. θα προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία για τους ίδιους, ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήµατος ή ακόµη και οριστικό κλείσιμο.

Ανάλογες θα είναι οι κυρώσεις και σε όσα κέντρα διασκέδασης δεν επιτρέπεται το κάπνισµα, αλλά καταστρατηγούν την απόφαση: θα επιβάλλονται σκληρά πρόστιµα ταοποία θα είναι σε συνάρτηση µε τον τζίρο τους και παράλληλα θα σφραγίζονται τα καταστήµατα για χρονικά διάστηµα και σε περιπτώσεις υποτροπής οριστικά.

Σύµφωνα µε τις κυβερνητικές αποφάσεις, θα απαγορεύεται το κάπνισµα σε:

- Εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήµατα γρήγορου φαγητού.

- Κινηµατογράφους, θέατρα, ξενοδοχεία, αίθουσες παιχνιδιών.

- Αίθουσες εκδηλώσεων κάθε µορφής.