Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Στα πλοκάμια της μαφίας

Έγγραφο που αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στο βουλγαρικό ποδόσφαιρο, δημοσίευσε η ιστοσελίδα Wikileaks. "Μαφιόζοι" και "εγκληματίες" χαρακτηρίζονται οι επικεφαλής των ομάδων. Ξέπλυμα χρήματος και στημένα παιχνίδια

Υπό τον έλεγχο εγκληματιών βρίσκεται το βουλγαρικό ποδόσφαιρο, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Wikileaks.


Έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σόφια, κάνει λόγο για εγκληματίες και πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες των ομάδων.

Στο έγγραφο, συντάκτρια του οποίου είναι η Σούζαν Σάτον, αναφέρονται οι μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, όπως η TΣΣΚΑ Σόφιας, η Λέφσκι Σόφιας, η Λίτεξ Λόβετς και άλλες, οι οποίες όπως αναφέρεται χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι οι ομάδες δήλωναν το 2009 μίνιμουμ μισθούς 120 ευρώ για τους ποδοσφαιριστές και μετά από ελέγχους της εφορίας, προχώρησαν σε αναπροσαρμογή, αυξάνοντάς τους κατά 70 φορές μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα, η Σάτον καταγράφει τις "ευγενείς" δραστηριότητες των ιδιοκτητών, οι οποίοι κάνουν λαθρεμπόριο όπλων ή εργάζονται για λογαριασμό μαφιόζων.

Επίσης, γίνεται αναφορά και σε σκάνδαλο των στημένων παιχνιδιών, για τα οποία με εντολή της UEFA, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρα έχει ξεκινήσει έρευνα.