Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Διευρύνεται η συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ για το φυσικό αέριο

Απευθείας στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, κατατέθηκε πριν από δέκα μέρες πρόταση του Ισραήλ για συνεργασία των δύο χωρών στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Υπάρχει έδαφος για συνεργασία, εκτίμησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.


Η παραπάνω ισραηλινή πρόταση που προβλέπει επίσης μεταφορά των κοιτασμάτων των δύο χωρών στο τερματικό για κάλυψη των ντόπιων αναγκών αλλά και για εξαγωγές σε άλλες χώρες, αποκαλύφθηκε σήμερα από την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Την ύπαρξη αυτής της επιστολής επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης."Υπήρξε μια επιστολή προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εταιρεία Delek. (...) O Δ. Χριστόφιας θα απαντήσει στην επιστολή."

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο Μ. Κυπριανού ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι οικονομοτεχνικοί όροι. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει διαφάνεια στις διαδικασίες και να συνεκτιμηθεί στη λήψη της τελικής απόφασης και ο παράγοντας χρόνος.

H πρόταση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση υπογράφετε από τον Άσι Μπάρτφιλ, τον πρόεδρο της Delek Group, η οποία κατέχει τα δικαιώματα των ισραηλινών κοιτασμάτων στο Λεβιάθαν και σε άλλες περιοχές. Επίσης ο όμιλος Delek είναι μέτοχος στην Noble Energy η οποία έχει τα δικαιώματα στο κυπριακό «Οικόπεδο 12» που συνορεύει με τα ισραηλινά κοιτάσματα.

Ο Άσι Μπάρτφιλ κάνει αναφορά στον εντοπισμό 450 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν και προτείνει τη δημιουργία μιας πολυμορφικής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου και άλλων υγρών καυσίμων. Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε στην Κυπριακή κυβέρνηση, αναφέρει το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», σε αυτή την εγκατάσταση θα μεταφέρεται φυσικό αέριο για εσωτερική κατανάλωση στην Κύπρο. Η μεταφορά θα γίνεται από τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στη θάλασσα του Ισραήλ αλλά και από άλλα που ελπίζει η ισραηλινή πλευρά, ότι θα ανακαλυφθούν στη θάλασσα της Κύπρου τα προσεχή χρόνια.

Ο επικεφαλής της Delek εξηγεί επίσης ότι μέσω των προτεινόμενων εγκαταστάσεων θα είναι δυνατή η εξαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ σε όλο τον κόσμο.

Όπως δηλώνει ο Άσι Μπάρτφιλ στην πρόταση του προς τον Κύπριο πρόεδρο «το έργο αυτό θα επιτρέψει στην Κύπρο να μετατραπεί από εισαγωγέας ενέργειας σε περιφερειακό κέντρο εξαγωγής φυσικού αερίου». Ο επικεφαλής της Delek ζητά επίσης από το Δ. Χριστόφια να προγραμματίσει όσο το δυνατόν συντομότερα συνάντηση με τον εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να τους παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες της ισραηλινής πρότασης. Ο Άσι Μπάρτφιλ ζητά επίσης προσωπική συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο προκειμένου να του παρουσιάσει την πρόταση.