Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ο άνθρωπος μπορεί να προβλέψει και να αλλάξει το μέλλον(;)

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά επιστημονικά περιοδικά, το New Scientist, έρχεται να δικαιώσει τους ανθρώπους που προβλέπουν το μέλλον και τόσο έχουν αμφισβητηθεί.

Η πειραματική απόδειξη (;)..

Ο καθηγητής ψυχολογίας Ντάριλ Μπεμ του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, με τη συμμετοχή 1.000 εθελοντών, έκανε εννέα πειράματα και διαπίστωσε πως στα οχτώ από αυτά οι συμμετέχοντες χωρίς να το συνειδητοποιήσουν, έκαναν μελλοντικές προβλέψεις, όπως ερωτήματα και λέξεις που θα τους έδιναν, θέση των εικόνων κ.α.

Οι προβλέψεις τους ήταν τέτοιες ώστε να αποκλειστεί η σύμπτωση. Η έρευνα επισημαίνει πως ο άνθρωπος, όχι μόνο μπορεί να δει το μέλλον, αλλά και με τις πράξεις του να το επηρεάσει!

Ο αντίλογος

Ένας άλλος Αμερικανός ψυχολόγος, ο Γιόακιμ Κρούγκερ, μόλις έμαθε τα αποτελέσματα των πειραμάτων και της έρευνας, αντέδρασε πολύ λέγοντας πως είναι «γελοίο» να πιστεύει κανείς πως οι άνθρωποι διαθέτουν μαντικές ικανότητες. Αναγνώρισε όμως και αποδέχτηκε πως η διαδικασία και η μεθοδολογία των πειραμάτων ήταν σωστή.